Težak poraz košarkaša BiH u Tuzli

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoić u Tuzli od Francuske sa 52:102 u susretu petog kola kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Kini.

Reprezentacija BiH, oslabljena zbog odsustva velikog broja standardnih reprezentativaca, nije mogla pružiti značajniji otpor francuskoj selekciji, koja je u Tuzlu došla u izuzetno jakom sastavu koji je dominirao u svim segmentima igre.

Francuzi su opravdali ulogu favorita i nakon pet kola imaju maksimalan učinak te su definitivno osigurali prvo mjesto u grupi. Od početka su nametnuli svoj tempo i veoma brzo došli do ubjedljive prednosti, mada su i reprezentativci BiH u nekoliko navrata lijepim akcijama uspjeli prevariti francuske odbrambene igrače i “laganim” poenima izmamili aplauze navijača.

Ipak, izrabranici selektora Duška Vujoševića nisu imali mnogo rješenja u napadu protiv stamene odbrane francuskog tima. Francuzi su tako iz minute u minutu povećavali prednost koja je već u prvoj četvrtini bila veća od deset poena. I u nastavku su gosti nastavili s dominacijom i do poluvremena dostigli prednost od 22 poena, a u drugom poluvremenu u potpunosti slomili otpor domaćeg tima te upisali ubjedljivu pobjedu.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Vrabac sa 10, Hasandić sa devet te Gegić i Lazić sa po osam poena, a kod Francuza Gobert i Poirier sa 16 i De Colo s 15 poena.

U posljednjem kolu E-grupe reprezentacija BiH u ponedjeljak gostuje u Belgiji.

Pobjeda košarkaša Rusije u Antwerpu, BiH osigurala drugi krug kvalifikacija

Košarkaši Rusije pobijedili su večeras u Antwerpu selekciju Belgije sa 84:66, u petom kolu E-grupe kvalifikacija za SP u Kini.

Košarkaši Rusije opravdali su ulogu favorita, dok su se Belgijanci ovim porazom oprostili od plasmana na SP.

S druge strane, reprezentacija BiH, koja je večeras u Tuzli pretrpjela težak poraz od Francuske (52:102), izborila je plasman u narednu rundu kvalifikacija bez obzira na ishod posljednjeg susreta protiv Belgije u ponedjeljak u Antwerpu.

Rezultati petog kola E-grupe kvalifikacija:

BiH – Francuska 52:102

Belgija – Rusija 66:84

Tabela:

1. Francuska 5 5 0 395:299 10

2. Rusija 5 3 2 380:344 8

3. Bosna i Hercegovina 5 2 3 323:402 7

4. Belgija 5 0 5 313:366 5

Košarkaši BiH će zajedno s Francuskom i Rusijom igrati drugi krug kvalifikacija, a formirat će novu grupu zajedno s tri prvoplasirane ekipe iz grupe F u kojoj su Češka, Bugarska, Finska i Island.

Vujošević: Za poraz od Francuske krivi smo ja, igrači koji su igrali i oni koji nisu došli

Ovo je ubjedljivo najveći poraz u mojoj karijeri, poručio je nakon poraza od favorizirane Francuske, rezultatom 102:52, Duško Vujošević, selektor bh. košarkaške reprezentacije.

Kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine igrala se u tuzlanskoj dvorani Mejdan.

“Za sve koji vole Bosnu ovo nije dobro večer, iako smo se, zahvaljujući pobjedi Rusije protiv Belgije, kvalifikovali u sljedeću rundu takmičenja. Večeras smo dobili jednu lekciju da ta sljedeća runda može biti veliko brukanje ukoliko se ne nađe način da se napravi kompletan sastav. Naravno da je Francuska u ovom sastavu jača ekipa od nas u ovom sastavu, ali nismo pokazali dovoljno čvrstine, karaktera i borbenosti. Ima različitih poraza, a ovaj je ubjedljivo najveći u mojoj trenerskoj karijeri i za njega smo odgovorni ja, ovi igrači koji su večeras bili ovdje i oni koji su otkazali”, rekao je Vujošević na konferenciji za novinare nakon utakmice.

Selektor francuske reprezentacije Vincent Collet rekao je da su u njegovoj reprezentaciji bili svjesni izostanka ključnih bh. igrača, ali da su utakmici pristupili ozbiljno.

“Prvi put smo kao reprezentacija Francuske nastupali u ovom definitivno najjačem sastavu”, rekao je Collet.

(federalna.ba/Fena-AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*