Austrija danas od Bugarske preuzima predsjedavanje Evropskom unijom

Austrijski kancelar Sebastian Kurc (Kurz) preuzeće danas predsjedavanje Evropskom unijom od bugarskog premijera Bojka Borisova (Boyko Borissov) , na simboličnoj ceremoniji u Briselu.
Austrija danas počinje šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom (EU) čiji će prioriteti biti bezbjednost i migracije, očuvanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u susjedstvu.

S obzirom na krize koje su posljednjih godina pogodile EU i uzdrmale povjerenje građana, moto trećeg austrijskog predsjedavanja biće “Evropa koja štiti”.

Napori Austrije biće usmjereni na jačanje EU, uspostavljanje bližih veza sa građanima, obnovu njihovog povjerenja u kapacitet EU, jačanje uzajamnog povjerenja članica, kao i vjere u EU kao pouzdanu i stabilizirajuću snagu u svijetu, navodi se u programu predsjedavanja objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ocjenjujući da je EU koja građanima nudi stabilnost, mir i bezbjednost moguća jedino u stabilnom i bezbjednom susjedstvu, austrijsko predsjedavanje će se fokusirati na poboljšanje odnosa EU i njenih susjeda.

“U tom kontekstu, centralno mjesto zauzimaju zemlje Zapadnog Balkana/Jugoistočne Evrope (JIE). U pogledu ekonomske i bezbjednosne politike, taj region pripada Evropi i dokazao je da je pouzdan partner za vrijeme migrantske krize”, navodi se u programu i podsjeća na zajedničko istorijsko i kulturno nasljeđe.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*