Fondacije za osnaživanje žena o ostvarivanju ženskih prava

Fondacije za osnaživanje žena BiH  će predstaviti  rezultate projekta “Agenda” posvećenog jačanju prava marginaliziranih žena u BiH kroz borbu protiv siromaštva, na pres konferenciji  u Sarajevu.
Projekat je okupio 11 ženskih nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine koje se na lokalnom nivou bore za unapređenje položaja žena odnosno ženskih ljudskih prava, a koje su i same u svom radu marginalizirane i nemaju nikakvu podršku.

Svaka od organizacija napravila je vlastitu agendu odnosno dokument u kojem su identificirane potrebe žena za ekonomskim osnaživanjem.

Organizacije su svim zainteresiranim ženama organizirale niz različitih radionica na kojima su stekle vještine putem kojih mogu pokrenuti vlastite poslove i početi zarađivati, ali su im dodijelile i novčana sredstva za kupovinu repro materijala za predmete kućne radinosti i sjemena za poljoprivredu.

Svaka organizacija je za vlastiti projekat od Fondacije dobila podršku od po 2.000 KM.

Sve organizacije u svojim sredinama igraju ključnu ulogu za život najranjivijih kategorija žena, poput Dnevnog centra “Leptir” iz Srebrenice koji je jedino mjesto okupljanja i podrške ženama sa invaliditetom i majkama djece sa poteškoćama u razvoju.

Nakon konferencije bit će prikazan film u kojem su sabrana sva svjedočanstva žena o njihovim životnim bitkama i nastojanjima da se izdignu iznad njih kroz ekonomsko osnaživanje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*