Inzko, poništite sporne odluke Vlade TK!

Grupa obespravljenih prosvjetnih radnika iz Tuzlanskog kantona  je uputila otvoreno pismo Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH u kojem su ga upoznali sa samovoljom pojedinaca koji odlučuju o tome ko će dobiti posao u školi, a ko neće.

“Dok je još uvijek harala groznica februarskih protesta u Tuzli, kroz skupštinske klupe je nečujno prošlo usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima branioca i članova njihovih porodica. U tim Izmjenama smo diskriminirani i poniženi svi mi, koji smo tada bili djeca ili smo bili invalidi, te iz tih razloga nismo bili bar jedan dan na ratnoj liniji razgraničenja, kasarni, vojnoj kuhinji ili vojnoj ambulanti, ili u četama moralne podrške. Navedeni Zakon je usvojen jednoglasno, jer se niti jedna politička strana u skupštinskim klupama nije smjela suprotstaviti boračkim organizacijama u izbornoj godini” , navodi se, između ostalog, u pismu.

Prosvjetni radnici od Inzka zahtijevaju da iskoristi svoje nadležnosti i naloži stavljanje van snage spornog Zakona, kao i diskriminirajući Pravilnik o zapošljavanju, kao i da se poništi konkurs po kojem je počeo prijem podobnih u stalni radni odnos.

“Ako ne želite, ne možete ili ni Vi ne smijete uraditi ovo što tražimo od Vas, onda nam bar pomozite u traženju kolektivnog azila i iseljenje u treće zemlje. Znamo da u tuđoj zemlji nećemo imati ovako diskriminirajući status i odnos prema nama, kao što to imamo ovdje, u svojoj vlastitoj”, poručili su prosvjetni radnici.

(Moj Portal/RTV7)

 

(MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*