SP: Brazil – Meksiko, Belgija – Japan u borbi za četvrtfinale

Na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji danas se igraju dvije utakmice osmine finala nakon kojih će biti poznat treći četvrtfinalni par. U Samari se od 16 sati sastaju Brazil i Meksiko, dok će Belgija u Rostovu od 20 sati igrati protiv Japana.

Brazil je osvojio prvo mjesto u grupi E sa 7 bodova. Nakon remija sa Švicarskom na startu turnira, Brazilci su u drugom meču tek u posljednjim trenucima slomili otpor Kostarike, da bi najbolju utakmicu odigrali u trećem kolu protiv Srbije (2:0), što je pokazatelj da sastav selektora Titea tempira formu za nokaut fazu takmičenja u Rusiji.

Petorostruki svjetski prvaci će duelu sa Meksikom pristupiti maksimalno ozbiljno, naročito poslije ranih eliminacija fudbalskih velesila Njemačke, Argentine, Portugala i Španije.

Meksikanci iza sebe imaju dvije briljantne pobjede nad Njemačkom i Južnom Korejom u grupi F, ali su u trećoj utakmici doživjeli težak poraz 3:0 od Švedske, zbog čega su i sa šest osvojenih bodova bili pred ispadanjem sa prvenstva.

Prolaz dalje omogućili su im Južnokorejanci koji su senzacionalnom pobjedom poslali kući aktuelnog prvaka Njemačku.

Meksiko od 1994. redovno ispada u osmini finala svjetskih prvenstava, a za prekid te neslavne tradicije potreban im je trijumf nad jednim od najvećih favorita turnira, selekcijom Brazila.

Utakmicu sa Kosmos Arene u Samari gledajte direktno na BHT1 u 16:00 sati.

U drugom današnjem duelu osmine finala, u Rostovu će snage odmjeriti Belgija i Japan.

Izabranici Roberta Martineza su apsolutni favoriti protiv Japana koji je do nokaut faze Mundijala stigao uz mnogo sreće, odnosno fer-pleja.

Japanci su u grupi H sa selekcijom Senegala bili poravnati u svim segmentima ( 4 boda, gol-razlika 4:4, međusobni meč 2:2), a u “foto-finišu” na kraju je presudio manji broj žutih kartona japanskog tima u odnosu na Senegalce.

Belgija je sa tri pobjede vrlo uvjerljivo osvojila prvu poziciju u grupi sa Engleskom, Tunisom i Panamom, te se prikazanom igrom s pravom nalazi u najužem krugu favorita za osvajanje naslova na 21. Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Susret Belgija – Japan igra se na Rostov Areni u 20:00 sati.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*