Posljednji smiraj za mladi bračni par Dudić

U mezarju Memorijalnog centra Potočari sutra će početi kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula.

Među žrtvama genocida su i Nijazija Dudić i njegova supruga Remzija iz Osmača kod Srebrenice. Tada 20-godišnja Remzija ubijena je u koloni koja je otišla preko šume. Bila je u šestom mjesecu trudnoće.

“Ovaj put situacija je specifičnija jer se radi o ukopu žene koja je bila u šestom mjesecu trudnoće. Zove se Remzija Dudić koja je 1995. imala dvadeset godina. Njen muž Nijazija je imao 22 godine. Oni su nađeni zajedno u grobnici koja je posljednja masovna grobnica pronađena 2016. godine na području općine Vlasenica, Rašića Gaj. Kada su u pitanju maloljetnici, dvojica su imali 16 godina, Ibrić Vesid, Feris Mehmedović, dvojica sedamnaestogodišnjaka, Edin Burić i Muhamed Alić. Najstarija žrtva Šahin Halilović, koji je imao više od 71 godinu kada je ubijen”, rekao je za N1 Amor Mašović iz Insitituta za nestale osobe BiH.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina, a pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovoj dženazi.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana, Šahin (Šaban) Halilović rođen 1924. godine, u vrijeme ubistva imao je 71. godinu.

“Sutra je sastanak Organizacionog odbora na kojem će biti usvojen konačan program obilježavanja 23. godišnjice genocida. Kao prethodnih godina, i ove godine očekujemo oko 20 do 30 hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta koji će doći da odaju počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine”, kazao je za agenciju Fena Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*