IzborniMonitor.ba – Online platforma za prijavu nepravilnosti u izbornom procesu

Udruženje građana “Zašto ne” danas je pokrenulo novu online platformu IzborniMonitor.ba, koja će građanima u BiH omogućiti da, na jednostavan način, prijave sve nepravilnosti koje uoče tokom izbornog procesa u svojim sredinama.

U svrhu evidentiranja svih problema i nepravilnosti, IzborniMonitor.ba omogućava svim korisnicima da anonimno prijave uočenu nepravilnost kroz interaktivnu mapu u sekciji za prijavu problema, te je lociraju kako bi ona bila vidljiva na interaktivnoj mapi.

Osim prijave problema, građani će moći i da pregledaju već prijavljene probleme, vide lokacije na kojima su prijavljeni, kao i da automatski dobijaju izvještaje o svim problemima prijavljenim u određenom gradu ili području.

Na ovaj način, IzborniMonitor.ba omogućava građanima da utiču na to da se broj zloputreba smanji, odnosno da se dokumentuje svaka povreda ovog procesa.

Ova platforma bi trebala omogućiti i nadležnim institucijama da bolje prate situaciju na terenu, te adekvatno reaguju na prijavljene povrede izbornog procesa.

Tim Izbornog monitora će redovno pratiti sve prijave i reagirati blagovremeno i adekvatno na sve hitne situacije i očite zloupotrebe izbornog procesa, te obaviještavati nadležne institucije o svim relevantnim i verificiranim prijavama.

Neki od problema koje građani mogu prijaviti su: problemi sa registracijom za glasanje, nepravilnosti u vođenju kampanja, nedozvoljeno oglašavanje, nedozvoljeno nagovaranje, ucjene ili prisila, kupovina glasova, pogrešno informisanje, greške u radu biračkih odbora i izbornih komisija, kršenje izborne šutnje, onemogućavanje glasanja, nasilje, grožavanje slobode okupljanja ili kretanja.

Problemi se mogu prijaviti online, putem web stranice www.izbornimonitor.ba ili e-maila izbornimonitor@gmail.com, ali i slanjem SMS-ova ili pozivima na brojeve telefona: 061 359 428, 063 212 243 i 066 856 879, čime je i građanima, koji nemaju pristup interentu omogućeno da prijave uočene zloputrebe, saoćio je Tim UG „Zašto ne“.

Cilj kampanje Izborni monitor je da građanima približi cijeli izborni proces, te da im pruži prostor da i sami djeluju u cilju njegovog što transparentnijeg provođenja kroz identificiranje nepravilnosti, kako bi se sve eventualne zloupotrebe i neregularnosti svele na najmanju moguću mjeru.

U sklopu ove kampanje, aktivisti/ce UG “Zašto ne” će posjetiti više od deset gradova u BiH, gdje će prezentirati ovu platformu i sve njene mogućnosti.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*