EU finansira sanaciju uništenog Doma zdravlja u Maglaju

Šokantne slike Doma zdravlja Maglaj, koji je  bujica opustošila sve do drugog sprata, obišle su svijet u maju 2014. godine.

Slika je danas značajno drugačija. U toku su užurbani građevinski radovi, koji se finansiraju  putem Programa EU za oporavak od poplava da bi se građanima Maglaja u najkraćem roku osigurala zdravstvena zaštita, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Rok za okončanje sanacionih radova je sredina novembra. Radovi su trenutno koncentrirani na podzemne prostorije da bi se osposobio sistem grijanja i osigurala zamjena električnih instalacija.

Radnici neprestano prate nivo vlage u podovima i zidovima u ostatku objekta, te očekuju da će proces sanacije unutrašnjosti prostorija započeti uskoro.

U saopćenju se navodi da oko 25.000 stanovnika Maglaja i prigradskih naselja brigu o svom zdravlju povjerava ovom domu.

– Mislim da je prikladnije reći da godišnje imamo 200.000 korisnika, odnosno jedna osoba osam puta bude korisnik neke od usluga koje pružamo – kaže direktorica Doma zdravlja dr. Emira Drnda-Čičeklić.

Uprkos otežanim radnim uvjetima, Dom zdravlja Maglaj je nastavio pružati usluge građanima smanjenim kapacitetom.

– Nastojimo održati zadovoljavajući nivo zdravstvene zaštite u prostorijama koje su uslovne za rad. Za usluge koje privremeno nismo u stanju pružiti, građani putuju u Tešanj – dodaje dr. Drnda-Čičeklić.

Jedna od njih je 46-godišnja Rasema Mumić, koja je zbog rendgenskog snimka prešla put od 40 kilometara do Tešnja i natrag u Maglaj da se konsultuje s doktorom o nastavku liječenja.

– U Maglaju je mnogo ljudi koji si ne mogu priuštiti ovakav trošak. Nakon ovog iskustva, ne mogu ni početi objašnjavati koliko je važno imati uslugu zdravstvene zaštite u Maglaju – kaže Mumić.

Dom zdravlja Maglaj jedan je od četiri uništena u majskim poplavama u Bosni i Hercegovini koji se trenutno saniraju sredstvima Programa EU za oporavak od poplava.

– Omogućiti ponovnu uspostavu usluga zdravstvene zaštite stanovnicima poplavljenih područja je među ključnim ciljevima Programa, koji obuhvata sanaciju šteta na svim domovima zdravlja koji su uništeni u Maglaju, Doboju, Domaljevcu i Šamcu – kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Predstavnici UNDP-a koji implementiraju Program ističu zadovoljstvo napretkom radova u vrijednosti od gotovo jedan milion KM, koji su započeli početkom septembra.

– Radovi se odvijaju u tri smjene. Budući da priroda određenih radova ovisi o vremenskim prilikama, moramo biti strpljivi i ne dovesti u pitanje kvalitet radova – kaže Siniša Ubiparipović, šef UNDP-a u Doboju.

Ukupna vrijednost Programa EU za oporavak od poplava je 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, pruža pomoć poplavama pogođenim područjima u BiH.  Program implementiraju UNDP, UNICEF i IOM.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*