Pavlović: BiH izbjegla sramotu u zadnji čas

Predsjedništvo BiH jučer je u zadnji čas dalo saglasnost Vijeću ministara BiH da se na samitu u Londonu potpišu četiri deklaracije u vezi sa ratnim zločinima, nestalim osobama, borbi protiv korupcije, te regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj suradnji.

Analitičar Zoran Pavović ocjenjuje da je BiH izbjegla sramotu koju je pretrpjela u Trstu, kada jedina nije potpisala Transportnu strategiju.
“Suština naše administracije, koja je tronacionalna i prilično glomazna i neefikasna, je da nema nikakvu prisilu da mora da radi svoj posao u roku i na vrijeme. Pogotovo za one teme koje su kompleksnije i koje imaju nacionalnu konotaciju. Naša birokratija nema osjećaj obaveznosti da ispoštuje rokove za bilo kakve međunarodne sporazume. I to je bila osnova sramote koja se dogodila u Trstu. Ja sam zadovoljan i sretan da se konačno desilo da smo se usaglasili prije nego što smo otišli na takvu konferenciju. S druge strane, mi imamo visokog predstavnika koji bi morao insistirati na pripremama i obaveznosti takvih aktivnosti od strane naših političara u cilju efikasnije funkcionalnosti BiH. Na žalost, on čak i to ne radi”, kazao je Pavlović za N1.
On kaže da skupovi na najvišem niovu, poput londonskog, mogu biti uspješni jedino ako uz političare, na njima sudjeluju i eksperti.
“Najvažnija stvar je postaviti u fokus najvažnije probleme vezane za Zapadni Balkan, a to su gubitak radne snage zbog bijede, prevelika opterećenja na isplaćenje dohotke i manjak investicija. Kada bi se pokušalo definisati da se iskoriste prednosti Zapadnog Balkana, i mogućnosti da se dio proizvodnje prebaci na prostor Zapadnog Balkana, onda bi čitava filozofija saradnje Evrope i Zapadnog Balkana imala smisla”, zaključio je Zoran Pavlović.

Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja će učestvovati na Samitu premijera Zapadnog Balkana (WB6+EU8), koji se održava 9. i 10. jula u Londonu. Pored Zvizdića delegaciju Vijeća ministara BiH čine ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Samit u Londonu, organiziran u okviru Berlinskog procesa, bit će usmjeren ka jačanju ekonomske stabilnosti kroz poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanja preduzetništva i rješavanje pitanja nezaposlenosti mladih, te promovisanja regionalne povezanosti. Samit će biti fokusiran na jačanje regionalne saradnje u oblasti sigurnosti i podsticanje bolje političke saradnje.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*