Međureligijsko vijeće BiH: Zajednička vrijednost religija je poštivanje digniteta svakog ljudskog bića

Nakon posjete mjestima stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja i razgovora s preživjelim žrtvama, učesnici radionice “Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH” iz vjerskih zajednica i crkava iz BiH, te oni iz evropskih zemalja, istakli su da je zajednička vrijednost religija poštovanje digniteta svakog ljudskog bića, a da pravo na život mora biti poštovano bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. 

Također, navedeno je da je potrebno prestati s negiranjem ratnih zločina i javno osuditi sve ratne zločine bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost žrtava i počinilaca, kao i da je položaj preživjelih civilnih žrtava u BiH i odnos prema njima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, na poražavajućem nivou i potrebno je razvijati kulturu dijaloga i slušanja o ratnim zločinima i stradanju civila.

Učesnici radionice potcrtali su da je potrebno omogućiti posjete i dostojanstveno obilježavanja mjesta stradanja civila kao što je postavljanje memorijalnih ploča i memorijalno okupljanje, te pozvali lokalne vlasti da pokažu više razumjevanja za zaštitu mjesta stradanja, grobalja, izgradnju memorijalnih spomenika i održavanje memorijalnih skupova.

Uputili su molbu svima koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama da pokažu suosjećanje i te informacije dostave nadležnim institucijama kako bi pokojnici na dostojanstven način bili ukopani a njihovi najbliži našli smiraj.

Pozvali su nadležne organe da istraju na pronalasku nestalih osoba i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina jer samo na taj način može biti zadovoljena pravda i građena sigurna budućnost.

Također, pozvali su vladin i nevladin sektor, kao i pojedince, da daju svoj doprinos radi povratka dostojanstva svim žrtvama u BiH dodajući da je to jedini put koji vodi ka stabilnom pomirenju.

Na radionici “Suočavanje s prošlošću koja je opterećena nasiljem u BiH” učestvovali su predstavnici Islamske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkva i Jevrejske zajednice, zajedno s učesnicima iz Njemačke, Italije, Litvanije, Albanije, Slovenije, Ukrajine i Irske.

Oni su od 19. do 22. septembra posjetili mjesta stradanja Bošnjaka (Tomašica, opština Prijedor), Srba (Prebilovci, općina Čapljina), Hrvata (Uzdol, općina Prozor-Rama) i Jevreja (Donja Gradina, opština Kozarska Dubica), koja su delegirale vjerske zajednice.

Radionicu su organizirali Međureligijsko vijeće (MRV)BiH, Maximilian Kolbe Fondacije i Renovabis uz podrsku EVZ fondacije, saopćeno je iz MRV-a.

(Fena)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*