Ekonomska saradnja TK i Republike Kine

Nakon što su obišli pogone fabrike namještaja „Konjuh“ u Živinicama, privrednu delegaciju iz Republike Kine primila je danas delegacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK) koju je predvodio premijer TK Bahrija Umihanić.

Tema razgovora bila je perspektiva privredne saradnje TK s kompanijama iz Kine, sa akcentom na drvoprerađivačku industriju. Posebno je istaknuta postojeća saradnja s kineskim firmama u okviru projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, a obzirom na veliki drvni potencijal TK, kineske kompanije izrazile su spremnost za saradnju i na ovom planu.

– Kina i BiH su prijateljske zemlje i tu tradiciju prijateljstva želimo proširiti i na ekonomsko – privrednom planu. Osim infrastrukturnih projekata zainteresirani smo i za pokretanje proizvodnje u TK koji ima industrijsku tradiciju – rekao je zamjenik direktora kompanije „Hengyang jingda wood craft factory“ Yang Chunmin.

Kada je u pitanju perspektiva i saradnja s „Konjuhom“, dogovoren je plasman određene količine gotovih proizvoda ovog proizvođača, ali i određene količine poluproizvoda na Kinesko tržište, što će biti i svojevrsno ispitivanje tržišta.

Također članovi kineske delegacije izrazili su interes za kupovinu dionica „Konjuha“, odnosno preuzimanje vlasništva u ovoj kompaniji.

– Iskreno se nadam da ćemo poslije ovog sastanka dodatnim komnikacijama uspostaviti prvu saradnju, a budućoj Vladi ostaviti da to nastavi – rekao je premijer Umihanić i dodao da bi „Kina prema projekcijama Svjetske banke 2020. godine trebala biti prva ekonomska sila svijeta i zato je jako važno njihovo raspoloženje da investiraju u TK.“

Iako je u proteklom periodu izgubio značajan dio industrijskih pogona, TK ima veliku prednost koja se ogleda u iskustvu, znanju i vještinama ljudi koji su radili u tim pogonima, a postoje i obrazovne institucije koje i danas obrazuju kvalitetan kadar industrijskih profila.

Osim toga, ističući prednosti TK i BiH u odnosu na zemlje regiona, Umihanić je osim raznih poticaja koji se daju privredi, potcrtao cijenu električne energije kao energenta i stopu poreza na dobit, koje su najniže u regionu, saopćeno je iz odjeljenja za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*