Bh. konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme pozvao Mektića da podnese ostavku

Bosanskohercegovački konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme pozvao je ministra sigurnosti Dragana Mektića da podnese ostavku, nakon što je, kako su rekli, grubo izigrao dogovor, postignut sa konzorcijem, te predstavnicima Privredne komore Federacije BiH, a u vezi sa spornim Pravilnikom o policijskoj uniformi BiH.

“Javno pozivamo ministra Mektića da podnese ostavku, a očekujemo od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da osigura poštovanje dogovora koji je postignut”, piše u saopštenju.

Ukoliko dogovor ne bude ispoštovan, iz konzorcija su pozvali Zvizdića da osigura da sporni Pravilnik bude stavljen van snage, jer, prema njihovim riječima, diskriminiše domaće proizvođače i ugrožava stotine radnih mjesta.

Podsjetili su da je sastanak održan 20. juna u kabinetu ministra Mektića i da su tada usaglašena tri zaključka, koja su u formi zapisnika na potpis dostavljena ministru još 21. juna.

Uprkos višestrukim zahtjevima da se zaključci potpišu, ministar to ni do danas nije uradio, dodali su iz konzorcija.

Prema saopštenju, tada je dogovoreno da će prilikom objave Javne nabavke policijskih uniformi u tenderskoj dokumentaciji, pri tehničkoj specifikaciji kvaliteta biti navedena klauzula “ili ekvivalent kvalitetu”, što je trebalo garantovati priliku i domaćim proizvođačima da mogu učestvovati u javnim nabavkama.

Iz konzorcija su dodali da je tada dogovoreno i da će svi potpisani aktivni Okvirni sporazumi sa policijskim agencijama na nivou BiH koje imaju domaće kompanije, biti realizovani u skladu sa dinamikom i odredbama iz Okvirnih sporazuma.

“Nakon što je prošlo više od 15 dana, tokom kojih ministar nije potpisao zaključke koje je sam usaglasio sa predstavnicima domaćih proizvođača, cijenimo da on više nema nikakav kredbilitet nastaviti obavljati svoju poziciju, jer je grubo prevario domaće privrednike i njihove radnike, od čijih poreza prima svoju ministarsku platu”, piše u saopštenju konzorcija.

Oni su pozvali Savjet ministara BiH da ukine diskriminaciju domaće privrede, te da osigura zakonsko postupanje prilikom nabavke policijskih uniformi i druge opreme.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*