London: Drugi dan Samita zemalja Zapadnog Balkana

U Londonu se danas nastavlja Samit zemalja Zapadnog Balkana, peti susret lidera zemalja tog regiona u okviru Berlinskog procesa. U engleskoj prijestonici o budućnosti regije razgovaraju šefovi vlada Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

Samit u Londonu, organiziran u okviru Berlinskog procesa, usmjeren je ka jačanju ekonomske stabilnosti kroz poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanju preduzetništva i rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih, te promociji regionalne povezanosti. Također, u fokusu ovogodišnjeg skupa je unapređenje regionalne saradnje u oblasti sigurnosti, kao i podsticanje bolje političke saradnje.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predvodi delegaciju bh. ministarskog vijeća na Samitu premijera Zapadnog Balkana u Velikoj Britaniji.

U delegaciji naše zemlje su i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, te ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je jučer na Plenarnom sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu. Nakon ostavke državnog sekretara za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Velike Britanije Borisa Džonsona, domaćin sastanka bio je ministar za Evropu i Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Sir Alan Dankan, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tokom svog obraćanja ministar Crnadak je naglasio važnost da su pitanje mladih i borba protiv korupcije među glavnim temama Samita u Londonu, jer su to pitanja koja su među najznačajnijim za BiH i za nastavak reformi.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će Samit u Londonu potvrditi opredjeljenje Evropske unije da nastavi sa proširenjem na Zapadni Balkan, te je pozdravio najavljenu dodatnu finansijsku podršku za region od strane Evropske komisije i Velike Britanije.

Ministri su jučer razgovarali i o drugim sigurnosnim temama, poput borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i pitanja migracija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*