FILE - In this Nov. 12, 2014 file photo, Chinese President Xi Jinping speaks during a joint news conference with U.S. President Barack Obama at the Great Hall of the People in Beijing following their meeting held on the sidelines of the APEC leaders' meeting. An electoral pummeling for Taiwan’s pro-Beijing ruling party and a new spike in pro-democracy protests in Hong Kong have delivered a reality check to Xi just when he was riding a wave of high-profile diplomacy. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Peking obećao zajmove od 20 milijardi dolara za Bliski Istok

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) obećao je paket od 20 milijardi dolara u zajmovima i 1,6 milijardi dolara finansijske pomoći državama Bliskog istoka u okviru “naftnog i gasnog” modela za obnovu ekonomskog rasta ovog regiona.

Tokom sastanka sa predstavnicima 21 arapske države, on je rekao da su za rješavanje bezbjednosnih problema na Bliskom Istoku potrebni iskreni međusobni odnosi, te dijalog o svakom aspektu vanjske politike i razvojne strategije.

Dodao je da će Kina ponuditi 150 miliona dolara za podršku privrednom razvoju palestinskih teritorija i još 600 miliona dolara Jordanu, Siriji, Libanu i Jemenu.

Prema njegovim riječima, biće osnovan konzorcijum banaka iz Kine i arapskih država sa namjenskim fondom od tri milijarde dolara.

Zajmovima će se finansirati “ekonomska i industrijska obnova” koja će obuhvatiti sektore nafte i gasa, nuklerne i čiste energije, izjavio je kineski predsjednik.

Pozvao je na poštovanje međunarodnog konsenzusa u izraelsko-palestinskom sporu, rekavši da je potrebno da njegovo rješavanje bude pravedno, kako bi se izbjegli regionalni poremećaji.

Peking je u posljednjih nekoliko godina pojačao angažovanje na Bliskom istoku, jer arapske zemlje imaju važnu ulogu u vanjskopolitičkoj strategiji “Pojas i put” radi trgovinskog povezivanja Kine sa centralnom i jugoistočnom Azijom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*