U Konjicu obilježena godišnjica rođenja Zuke Džumhura

Nevladina organizacija Volonteri i prijatelji konjičke regije, zajedno s profesoricom Bosanskog jezika i književnosti Dušicom Čukle i učenicima Srednje mješovite škole Konjic, obilježila je 94 godina od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura.

Organizatori su položili cvijeće na mezar i odali počast ovom vrsnom umjetniku, piscu i karikaturisti koji je pronio slavu Konjica širom svijeta.

Zbog njegove svestranosti, genijalnosti i jednostavnosti, za Zuku se kaže da je posljednji renesansni stvaralac s ovih prostora. Cijeloga života hodoljubio je svijetom, zapisivao i pričao, istraživao, spajao ljude i rušio granice.

Zuko Džumhur rodio se u Konjicu 24. 9. 1920., a umro je 27. 11. 1989. u Herceg-Novom, da bi dva dana kasnije bio sahranjen na konjičkom gradskom groblju Musala, pored oca Abduselama i majke Vasvije. Pisac, slikar, scenarista, karikaturista, hodoljubac, nižu gimnaziju završio je u Beogradu, višu gimnaziju u Sarajevu 1939, a Likovnu akademiju u Beogradu, ostavio nam je 10 knjiga, više od 10.000 karikatura, napisao je scenarije za tri igrana filma i za više kratkih filmova, uradio 35 scenografija za pozorište, a posljednjih 10 godina radio je u TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije Hodoljublje.

Više o ovom značajnom umjetniku možete pročitati i u tekstu koji je na portalu Radiosarajevo.ba objavljen povodom 94. godišnjice njegovog rođenja.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*