Top 10: Najbolji gradovi za život

Iako se mnogima čini da je život najljepši u metropolama kao što su London i Njujork, istraživanje pokazuje da se ispred ovih gradova nalazi više od 50 drugih u kojima je kvalitet života znatno bolji.

Istraživanje kvaliteta života (liveability ranking) koje godinama sprovodi “The Economist Intelligence Unit” (EIU) rangiralo je 140 gradova, a primjetno je da svjetski megalopolisi nisu zauzeli visoke pozicije na listi, piše “Quartz”.

“Svi veći gradovi pate od visoke stope kriminala, zagađenja i problema sa javnim prevozom, zbog čega je život u njima nešto lošijeg kvaliteta”, navodi se u izvještaju EIU-a.

Za razliku od njih, kao što je bio slučaj i prošle godine, top 10 listom dominiraju gradovi u Australiji i Kanadi. Melburn je na prvom mjestu već četvrtu godinu zaredom, dok je najbolje rangirani evropski grad Beč na drugom mjestu, pa tek Helsinki na osmoj poziciji.

Evo kako izgleda lista 10 gradova najboljih za život, prema istraživanju EUI-a: (Pomenuti London i Njujork nalaze se tek na 55. odnosno 56. mjestu)

1. Melburn

2. Beč

3. Vankuver

4. Toronto

5. Adelejd

6. Kalgari

7. Sidnej

8. Helsinki

9. Pert

10. Okland

(BUKA)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.