Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz Republike Srpske te je upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona radi usklađivanja Zakona o Vijeću ministara BiH i ranije usvojenog Zakona o sukobu interesa.

Predložene izmjene i dopune Zakona predviđaju da bi ubuduće nadležno tijelo, koje imenuje Parlamentarna skupština BiH umjesto Centralne izborne komisije, odlučivalo o sukobu interesa. Predloženim dopunama je određeno da će nadležno tijelo obavljati poslove u vezi s postojanjem propisanih uvjeta za imenovanje predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, koji ima za cilj stvaranje veće pravne sigurnosti te unapređenje i pojednostavljenje procesa priliva direktnih stranih ulaganja, odnosno poboljšanje poslovnog okruženja i investicione klime.

Podržani su principi Prijedloga zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od ključnih uvjeta iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske zrakoplovne oblasti.

Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, koji je razmatran u prvom čitanju, upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu iz RS-a.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač poslanik Mirsad Mešić, te principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Između ostalog, usvojen je Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2013. godinu, te primljen k znanju Finansijski plana BHRT-a i planovi programa za 2014. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava i Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Poslanici danas nisu imenovali jednog predstavnika akademske zajednice i jednog predstavnika nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, jer predloženi kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*