Foto: Ilustracija

Federalni fond za pomoć nastradalim: Na račun TK doznačeno 1,6 miliona KM

Na račun Tuzlanskog kantona danas je, prema informaciji direktora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmina Jaganjca, doznačeno 1.600.000 KM.

Od ovog iznosa, 1.000.000 KM iz Federalnog fonda namijenjen je izgradnji 28 kuća čiji su vlasnici ostali bez krova nad glavom tokom prirodne nesreće, a preostalih 600.000 predstavlja pomoć obrtnicima koji nisu u sastavu PDV-a, a koji su pretrpjeli štete od poplava.

Grad Tuzla je, također, donio odluku da obezbijedi dodatnih 1.000.000 KM i udruži ih sa 214.200 KM sredstava koja su mu raspoređena na osnovu Odluke Upravnog odbora Federalnog fonda o utvrđivanju kriterija, dodjeli i usmjeravanju sredstava nastradalim područjima, čime je omogućena izgradnja većeg broja kuća za nastradale na ovom području.

Sredstva namijenjena i Tuzlanskom kantonu i gradu Tuzla krajnji korisnici će dobiti nakon potpisivanja tripartitnih ugovora.

S tim u vezi, Jaganjac još jednom poziva čelnike nastradalih kantona, gradova i općina da je sklapanje ovih ugovora skladu obaveza proistekla iz Odluke Upravnog odbora Fonda i Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH. Na ovome je insistirao i Upravni odbor Fonda na 3. sjednici održanoj održanoj 16. septembra u Mostaru, kada je upućen poziv nadležnim strukturama kantona, gradova i općina da što prije potpišu tripartitne ugovore i, na taj način, omoguće da pomoć što prije dobiju oni kojima je najpotrebnija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*