Evropska unija i Japan potpisali važan trgovinski sporazum

Evropska unija i Japan potpisali su danas u Tokiju Sporazum o ekonomskom partnerstvu (EPA) kojim se osniva slobodna trgovinska zona za područje koje naseljava više od 600 miliona ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker saopćio je da je to najveći sporazum koji je EU postigla do sada te je dodao da se radi o dogovoru koji je više od trgovinskog sporazuma.

“To je stav dva partnera i istomišljenika koji zajedno predstavljaju skoro trećinu svjetskog BDP-a i potvrđuju svoju predanost u borbi za postizanje najviših standarda u sektorima poput rada, sigurnosti i zaštite potrošača i okoliša”, naveo je Juncker u saopćenju.

Komesarka Evropske unije za trgovinu Cecilia Malmstrom kazala je kako je sporazum EU-a i Japana pokazatelj da dvije ekonomije vjeruju u otvorenu trgovinu i protive se unilateralizmu i protekcionizmu.

Potpisanim sporazumom će biti ukinute carinske tarife koje su evropske izvoznike u Japan koštale oko milijardu eura. Bit će ukinut i niz procedura koje su otežavale put evropske robe ka japanskom tržištu.

Između ostalog, dogovoreno je ukidanje japanskih carinskih tarifa na vina i sireve, uključujući i gaudu za koju je carinska tarifa iznosila 29,8 posto.

Sporazum bi mogao na snagu stupiti naredne godine, do kada mora proći proceduru odobravanja u parlamentima.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*