Novo povećanje penzija u Federaciji BiH do kraja godine!?

Aktuelna Vlada Federecije BiH uspjela je kroz dvostruko povećanje penzija od po pet posto osigurati isplatu 13. penzije u godini, a razmatra mogućnost još jednog povećanja penzije od 5 posto do kraja godine!

Na posljedndnjoj sjednici Vlada je konstituirala poseban monitoring tim koji će pratiti razvoj prilika i ocijeniti je li moguće na temelju prikupljenih finansijskih sredstava još jednom povećati penzije.

Ekonomski pokazatelji iz prvog dijela godine idu u prilog novom povećanju penzija. Federalni zavod za statistiku upravo je objavio ohrabrujuće podatke o znatnom porastu broja zaposlenih osoba u Federaciji BiH tokom poljednjih šest mjeseci.

Na kraju jula ove godine u Federaciji BiH bilo je 444.508 zaposlenih osoba što je za oko 9.000 više nego tokom protekle 2013. godione. I prosjećne plaće nešto su veće nego u protekloj godini, pa je punjenje budžeta Federalnog zavoda PIO/MIO osjetno bolje nego ranije.

I podaci o prikupljanju direktnih a osobito indirektnih poreza idu u prilog novom rastu penzija.

Unatoč poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u prethodnom periodu, prihodi od indirektnih poreza u prvih sedam mjeseci 2014. godine iznosili su tri milijarde i 445 miliona KM i veći su za 113 miliona KM ili 3,39 posto u odnosu na isti period 2013., kada je prikupljeno tri milijarde i 332 milliona KM – saopćeno je iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Iz UIO navode da su za sedam mjeseci 2014. privredi vratili 650 miliona KM povrata PDV-a, što je za 79 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

U julu 2014. prikupljeno je 549 miliona KM indirektnih poreza, što je za 39 miliona KM više u odnosu na juli 2013. godine.

Ako trend rasta prihoda potraje u cijelom trećem i četvrtom kvartalu godine, penzineri u Federaciji BiH mogu očekivati novo 5 postotno povećanje penzija.

 

(Moj Portal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*