U Olovu 5.ljetna škola rehabilitacije djece izliječene od raka sa područja TK

Udruženje porodica i prijatelja djece i mladih oboljelih i izliječenih od malignih bolesti „PIPOL“  Tuzla organizovalo je od 20. do 22. Jula u Olovu 5. ljetnu rehabilitaciju za djecu izliječenu od raka sa područja Tuzlanskog kantona. Osim boravka u ekološki čistoj sredini, koja je neprocjenjiva za dječje fizičko zdravlje, u sklopu projekta realizovane su i brojne okupacione aktivnosti koje su imale za cilj da dođu do skrivenih mjesta koja se hemoterapijama ne liječe, dječjeg duha i duše.

Na 5. Ljetnoj rehabilitaciji za djecu izliječenu od raka sa područja Tuzlanskog kantona u Olovu je bilo 40-ak djece i mladih koji su, zajedno sa svojom porodicom uživali u jednom nezaboravnom iskustvu, čime se doprinjelo rehabilitaciji i resocijalizaciji mališana  izliječenih od raka, kao i pružanju psihosocijalne pomoći i podrške njihovim porodicama koji su neizostavan dio procesa liječenja i oporavka, ističu iz udruženja PIPOL.

Trodnevni boravak  mališani  „PIPOL-a“ iskoristili su za kupanje i sunačanje, sportske i rekreativne aktivnosti, terapijsko jahanje konja, posjetu ZOO vrtu sa domaćim životinjama, igru na otvorenim i zatvorenim igraonicama. Osim slobodnih, korisnici projekta učestvovali su i organizovanim okupacionim i zabavnim radionicama kroz koje su iskazali svoje individualne sposobnosti i vještine,  ali i razvijali kolektivni duh i osjećaj zajedništva. Učešćem u okupacionim i zabavnim radionicama djeca i mladi izliječeni od raka razvijali su  vlastite fizičke i kondicione sposobnosti, motoričke, senzorne i kreativne vještine.

Ljetna i zimska rehabilitacija,koje kao redovne programske aktivnosti organizuje Udruženje „PIPOL“, ostaju u posebnom sjećanju naših mališana, mladih i članova njihovih porodica. Ove godine se pridružila i prva generacija djece oboljele od raka sa područja Tuzlanskog kantona koji su kompletno bolničko liječenje završili na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, na Odjeljenju čiju je kompletnu adaptaciju i rekonstrukciju u vrijednosti većoj od 150 hiljada KM, uz pomoć Grada Tuzle i brojnih drštveno odgovornih kompanija iz zemlje i inostranstva izvršilo Udruženje „PIPOL“ čime je omogućeno da se djeca liječe u svome Kantonu, bliže svome domu. Samim tim, doprinjelo se značajnim uštedama u Budžetu Tuzlanskog kantona, koji je sve do 2017.godine izdvajao ogromna sredstva za liječenje mališana oboljelih od raka sa područja Tuizlanskog kantona, koje se odvijalo na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, saopćeno je iz Udruženja „PIPOL“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*