(Video) Promocija publikacije “Žene u bh – institucijama marionete zakonske kvote”

Fondacija “Cure” iz Sarajeva danas je u Tuzli promovisala publikaciju pod nazivom: “Žene u bh – institucijama marionete zakonske kvote”. Promocija je počela minutom šutnje i odavanjem poštovanja preminuloj Hatidži Mehmedović, koja je bila prijateljica Fondacije Cure,a ujedno i primjer ženskog aktivizma i borbe za ljudska prava.

Jedna od autorica publikacije, prof. dr. Zarfa Hrnjić, kaže da publikacija ima za cilj prepoznati probleme žena u općinama i gradovima BiH, kako bi se poboljšala kvaliteta života žena, djevojčica i muškaraca.

Vildana Džekman, predstavnica Fondacije CURE, istakla je da publikacija pokazuje da veliki broj žena najčešće ne dopire do pozicija odlučivanja. Muškarci su ti koji su uglavnom na rukovodećim mjestima. Podsjetila je da Zakon o ravnopravnosti spolova nalaže da 40 posto manje zastupljenog spola mora biti zastupljeno na svim pozicijama. Taj Zakon nas poziva na odgovornost da svakoga ko ne poštuje zakonsku regulativu prijavimo, kako bi bio sankcionisan. Opširnije u video prilogu…

(RTV)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*