Borci najavljuju blokadu glavne saobraćajnice u Sarajevu

Nekoliko stotina demobilisanih boraca nalazi se ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine gdje se održava sjednica Doma naroda na čijem bi se dnevnom redu trebao naći Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Sjednica na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica još uvijek nije počela.

Kako javlja reporter N1 Vlado Marić, demobilisani borci najavljuju da će u 15 sati blokirati glavnu saobraćajnicu u Sarajevu.

Na najavu kluba Srba u Domu naroda FBiH da traže da se u dnevni red uvrsti kao druga tačka dnevnog reda uvrsti prijedlog za smjenu dopredsjedatelja Drage Puzigaće predsjedateljica Lidija Bradara je najavila povlačenje vitalnog nacionalnog interesa.

Sam Puzigaća je kazao u raspravi kako je ideja o njegovoj smjeni izazvana činjenicom da se uskoro održavaju izbori i da se treba donijeti zakon o izbornim jedinicama.

U raspravi su učestvovali i dopredsjedatelj Tufekčić kao i šef kluba Hrvata Tomislav Martinović koji su ovu raspravu odveli u prošlost i pojedine odluke koje su donosili parlamenti odnosno Ustavni sud.

Slaviša Šućur šef kluba Srba je poručio kako želi i jedva čeka da cijela ova rasprava dođe na dnevni red Ustavnog suda i da čuje kako će biti opravdan “vitalni nacionalni interes” kojim se brani smjena predstavnika jednog naroda od strane drugog naroda.

Delegat SDP-a Amer Žuljević je ovaj presedan korištenja Vitalnog nacionalnog interesa nazvao političkom trgovinom dvaju političkih partija koje žele spriječiti usvajanje zakona o izbornim jedinicama.

Prije ove rasprave Dom naroda je prihvatio da zakon o pravima branitelja ide u hitnu proceduru.

N1

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*