Borci napuštaju plato ispred zgrade Parlamenta FBIH

Nakon što su im se obratili saborci koji su prisustvovali sjednici Doma naroda FBIH i predstavili ishod sjednice, okupljeni demobilisani borci polako odlaze sa platoa ispred zgrade Parlamenta FBiH. Zakon o pravima demobilisanih boraca usvojio je Dom naroda i ide na usaglašavanje Komisije za zajedničko usaglašavanje.
Oni su najavili ponovno okupljanje ukoliki zakon u konačnici ne bude usvojen.

Ranije su tražili da im se obrati resorni ministar Salko Bukvarević, te uzvikivali parole protiv njega i Šerifa Patkovića.

Podsjetimo, Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica sa 33 glasova za i dva protiv usvojen je na vanrednoj sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i to u različitom tekstu u odnosu od onog kojeg je usvojio Predstavnički dom.

– Zato ide na usaglašavanje, poslije čega treba stupiti na snagu, a u primjeni biti od 1. januara 2019. godine. Dakle usvojen je tekst zakona koji je predložila Vlada sa amandmanima koje je prihvatila Vlada i koji su postali sastavni dio zakona – izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević po usvajanju zakona.

Nakon ovoga, na zahtjev pripadnika boračke populacije, koju su tokom zasjedanja protestovali ispred Federalnog parlamenta, delegati su glasali i prihvatili amandmane poslanika Mahira Mešalića, koji su usvojeni 10. jula na sjednici Predstavničkog doma.

– Također, Dom naroda usvojio je zaključak po kojem naši članovi Povjerenstva za zajedničko usaglašavanje različito usvojenih tekstova trebaju do 31. sprnja sačiniti usuglašeni tekst zakona kako bi stupio na snagu – dodala je na kraju vanrednog zasjedanja predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.Predstavnici demobilisanih boraca koji su prisustvovali sjednici Doma naroda FBiH predstavili su svojim saborcima rezultate glasanja.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*