Dom naroda PSBiH danas o Zakonu o krivičnom postupku, migrantima, o platama i naknadama u institucijama BiH

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći će se tri prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku.

Delegati bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagača Amira Fazlića iz SDA, koji je Predstavnički dom usvojio još u aprilu.

U drugom čitanju Dom naroda trebalo bi da razmotri i da se izjasni o prijedlozima izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH koji su predložili Klub hrvatskih delegata, odnosno predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac.

Usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH potrebno je kako bi se sprovela odluka Ustavnog suda BiH, koji je još prošle godine proglasio neustavnim više odredaba ovog zakona.

Neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku odnose se, između ostalog, na mogućnost sprovođenja posebnih istražnih radnji i vremensko ograničenje za njihovo sprovođenje, kao i na davanje svjedocima imuniteta od krivičnog gonjenja.

Rok za izmjene zakona, odnosno sprovođenje odluke Ustavnog suda bio je 12. decembar prošle godine.

Na dnevnom redu je i Informacija Vijeća ministara o provođenju Plana hitnih mjera i realizovanju aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU te pregledu situacije u vezi sa migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Delegati bi trebalo da raspravljaju o Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2018. godinu, u kojem su date ocjene o tome gdje se BiH trenutno nalazi kada je riječ o ulasku u EU.

U prvom čitanju delegati bi trebalo da razmotre prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, te prijedlog zakona o Agenciji za istrage i zaštitu BiH koje je predložilo Vijeće ministara.

Na dnevnom redu je, u prvom čitanju, i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Delegati Doma naroda trebalo bi da razmotre i više izvještaja, među kojima su izvještaji o radu Pravobranilaštva BiH, te sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u prošloj godini.

Početak sjednice Doma naroda zakazan je za 10 sati.
OSLOBOĐENJE PORTAL

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*