CCI ocijenio rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH najlošijim

Rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u mandatnom period od 2010. do 2014. godine Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su najlošijim uz napomenu da iako je prošli saziv izvršene i zakonodavne vlasti bio loš, ovaj saziv pokazao se dvostruko lošijim.

Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov na današnjoj pres-konferenciji kazala je da su posljedice loše vlasti zabrinjavajuće posebno jer proces EU integracija nije u zastoju, nego se radi o udaljavanju od EU, BiH je obilježena kao država koja sistemski krši ljudska prava, uvode joj se sankcije, a zloupotrebom namjenskih sredstava građani su ostavljeni nezaštićeni pred prirodnom katastrofom.

– Unesrećenima u katastrofi, blokadom evrointegracijskih procesa i onemogućavanjem zemlje da dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju, onemogućeno je da dobiju pomoć iz evropskog Fonda solidarnosti – podvukla je.

Podsjetila je na dug proces formiranja vlasti nakon izbora 2010. godine na što se čekalo 16 mjeseci te naglasila da ni u ovom mandatnom periodu nisu usvojene potrebne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo raspisivanje vanrednih izbora ukoliko se vlast ne oformi u određenom roku.

Također, konkretne probleme građanima prouzročilo je neusvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju što je u konačnici dovelo do smrti jedne bebe i to je bio povod jednom od najmasovnijih građanskih protesta u poslijeratnoj BiH.

Konsultant za monitoring rada izvršne i zakonodavne vlasti u BiH Ivica Ćavar naglasio je da je po realizaciji zakona Vijeće ministara BiH ubjedljivo najlošije do sada utvrdivši samo 106 zakona za razliku od prethodnog saziva koji je utvrdio 179 zakona.

Iznio je podatak da je za isti period Vlada Crne Gore utvrdila 349 zakona, Vlada Republike Srbije 501, a Vlada Republike Hrvatske 765 zakona, dok je u posljednja dva mandata udvostručio vanjski dug BiH sa četiri milijarde, koliki je bio 2007. narastao na više od 7,5 milijardi KM.

– Dugoročne posljedice ovog neodgovornog ponašanja će biti dramatične, jer se novac ne ulaže u pokretanje privrede, stvaranje radnih mjesta i samoodrživost, nego u predimenzioniranu javnu potrošnju. Dodamo li i unutrašnji dug, dolazimo do podatka da je ukupni dug BiH prešao cifru od 11 milijardi KM – naglasio je Ćavar.

Ćavar ističe da bolji učinak nije ostvarila ni zakonodavna vlast jer je iako je prošli saziv PSBiH bio neefikasan, aktuelni je dvostruko neefikasniji od prošlog, a gotovo tri puta lošiji od pretprošlog saziva.

Parlamentarna skupština BiH je u prošlom mandatu usvojila 170 zakona ili duplo više od aktualnog saziva PSBiH, dok je u prvoj i posljednjoj godini mandata aktualnog saziva odbijeno više zakona nego je usvojeno. Od usvojenih 85 zakona tokom četiri godine samo je 14 novih.

U poređenju sa susjednim državama Skupština Crne Gore je, u istom periodu, usvojila 403 zakona, u identičnom razdoblju, u kojem su, pritom, dva puta održani parlamentarni izbori u Srbiji, Narodna skupština Srbije je usvojila 537, a Hrvatski sabor 861 zakon.

– Da je sasvim normalno raditi mnogo više nego što rade bh. političari pokazuje podatak da je Sabor Republike Hrvatske u 2014. godini (do 31. augusta), održao dvije plenarne sjednice koje su trajale 461 sat, na 68 dana zasjedanja, što je isti broj sati koliko su poslanici Predstavničkog doma PSBiH proveli u zasjedanju za oko četiri godine – pojasnio je Ćavar.

Podsjetio je da se plaća poslanika, delegata i ministara kreće između 4.500 i 8.000 KM, naglašavajući da ministar finansija BiH Nikola Špirić ima oko 8.000 KM budući da, uz plaću ministra, topli obrok, odvojeni život i troškove prijevoza, dobija oko 2.200 KM za obavljanje funkcije predsjedajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

CCI je stoga pozvao građane da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti, a pozvao je i političke stranke na ozbiljan odnos prema svojim društvenim obavezama, na toleranciju i uvažavenje drugog, razmišljanje unaprijed i postizborno stvaranje koalicija u razumnom roku i s jasnim programom.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*