Smjena godišnjih doba je idealno vrijeme za širenje virusa

Nagle promjene vremenskih prilika, posebno nagle temperaturne razlike u toku dana, utiču na zdravlje ljudi. S toga se preporučuje poseban oprez kada je riječ u oblačenju i ishrani, kako bi se spriječile promjene zdravstvenog stanja, posebno kod hroničnih bolesnika.

Smjena godišnjih doba je idealno vrijeme za širenje virusa, i u tuzlanskom Domu zdravlja je registrovano povećanje broja pacijenata sa respiratornim poroblemima, praćenim kašljem ili curenjem iz nosa. Respiratorne virusne infekcije se lakše šire i zbog činjenice da je počela školaska i akademska godina. Gostujući u našem jutarnjem programu „Jutro u 7“, prim. dr. Samira Srabović, šefica Odjeljenja porodične medicine JU „Dom zdravlja“ Tuzla, kazala je da su hronični bolesnici skloniji infekcijama. Njigov imunitet je slabiji, i podložni su komplikacijama, jer je njihovo zdravlje već narušeno.

„Pomenula bi oblačenje, izlaske iz kuće, na javna mjesta, sve je to preduslov za ravoj infekcije. Ako se slojevito oblačimo, da smo u jutarnjim satima primjereno obučeni, a da možemo se raskomotimo u toku dana. Ishranu takođe moramo prilagoditi, da unosimo dovoljno tekućine i vitamina u toku dana, dovoljno obroka, voća, povrća, svega što organizmu treba, da bi uticali na naš imunitet“, kazala je Srabović.

Kada je riječ o liječenju, ne preporučuju se antibiotici, osim ako bolest potraje ili dođe do određenih komplikacija, kada je obavezno javiti se ljekaru. „Postoje lijekovi koji se mogu uzeti, a to su tablete za snižavanje temperature, protiv bolova, ako imamo glavobolje ili bolove u koljenima i slično. Za sve ostalo, u slučaju produženja bolesti mora se obratiti ljekaru za adekvatno liječenje, i apelovala bi da se lijekovi ne uzimaju na svoju ruku“, dodala je Srabović.

Sezona gripe se ne očekuje prije decembra, najbolja prevencija je vakcinacija, a građani će biti blagovremeno obavješteni kada vakcine stignu u „Dom zdravlja“ Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*