Slovenska oporba traži hitno zasjedanje parlamenta zbog stanja sigurnosti

Vodeća slovenska oporbena stranka zatražila je u petak da se parlament hitno obavijesti o stanju sigurnosti u zemlji, nakon objave informacija da slovenske sigurnosne službe raspolažu podacima da se i u Sloveniji novače borci za ekstremističku Islamsku državu (IS) u Iraku i Siriji.

Zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše svoj su zahtjev u dopisu predsjedniku parlamenta Milanu Brglezu obrazložili navodom da se na slovenskom teritoriju obavlja “opsežna, planirana i usmjerena” aktivnost te teroirističke organizacije te da će se ona dodatno povećati s porazom ISIL-a, kad se unovačeni borci budu vraćali u Europu.

“Slovenija je kao članica EU-a i Schengenskog prostora dodatno ugrožena, što traži brze mjere i djelovanje za sigurnost ljudi” navela je najveća oporbena stranka, podsjetivši da Sloveniju u tom smislu obvezuje i rezolucija koju je ovih dana suglasno prihvatio UN.

U stranci isto tako podsjećaju da parlament još nema formiran odbor za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi preko kojega bi vlada zastupnicima trebala posredovati svoja saznanja. Odbor još nije formiran zbog protivljenja vladajućih stranaka da se u njegov rad uključi bivši premijer i oporbeni čelnik Janez Janša, na čemu inzistira njegova Slovenska demokratska stranka.

Premijer Miro Cerar izjavio je ovih dana da bi bilo neprimjereno da Janša, koji je pravomoćno osuđen zbog korupcije i većinu vremena provodi u zatvoru, bude član tako osjetljivog povjerenstva, dok Janšini zastupnici tvrde da Janša još uvijek imam puni mandat koji mu omogućava da djeluje u svim parlamentarnim odborima bez razlike.

O Janšinu mandatu i tome hoće li on po zakonu biti ukinut jer je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci trebalo bi donijeti odluku posebno povjerenstvo nezavisnih pravnih stručnjaka, ali se očekuje da će se to dogoditi tek nakon odgovora Vrhovnog suda na traženje Janšinih advokata da ga se pusti iz zatvora te da mu se presuda ukine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*