Tužitelj zatražio doživotni zatvor za Radovana Karadžića

Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju zatražio je doživotni zatvor za političkog vođu Srba u Bosni i Hercegovini Radovana Karadžića, optuženog za genocid za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

“Doživotni zatvor je jedina odgovarajuća kazna” – navodi se u dokumentu koji je ured tužitelja objavio u petak, tri dana prije početka iznošenja optužbe pred ICTY-jem u Haagu.

” Pod njegovim zapovjedništvom, Karadžićevi potčinjeni i oni koji su su s njim sarađivali protjerivali su, ubijali i mučili stotine hiljada Bošnjaka i Hrvata” – navodi se u optužnici.

Nakon šest godina od hapšenja, na suđenju Radovanu Karadžiću iduće sedmice bit će iznesene završne riječi. Pravni savjetnik bivšeg predsjednika Republike Srpske je kazao da se optuženi raduje završetku suđenja.

U ponedjeljak, 29. septembra, počet će iznošenje završnih riječi Tužilaštva i Odbrane Radovana Karadžića u vjerovatno najznačajnijem suđenju Haškog tribunala od njegovog osnivanja do danas.

Karadžićev pravni savjetik Peter Robinson rekao je u intervjuu za BIRN – Justice Report da će Haško tužilaštvo i Odbrana imati po deset sati da iznesu završnu riječ, nakon čega će 7. oktobra odgovarati na pitanja Sudskog vijeća.

Robinson otkriva da se Karadžić raduje kraju suđenja, te da se nada oslobađajućoj presudi.

“On očekuje presudu i optimističan je. Rekao mi je da će biti oslobođen ukoliko je ovo pravi sud. Međutim, on nije siguran da je

ovo pravi sud pravde – kako on definiše sudove – tako da možda i nije toliko siguran u ishod suđenja”, kazao je Robinson.

Prema riječima američkog advokata Robinsona, Karadžić je iscrpljen nakon pet godina u kojima je pokušao da dokaže kako nije kriv za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progone, terorisanje civila u Sarajevu i zločine počinjene nad mirovnim snagama Ujedinjenih nacija.

“Karadžić je radio vrlo ozbiljno tokom proteklih pet godina. Iskreno, mislim da je potpuno spreman da se suđenje završi. Raduje se što će se moći baviti literarnim radom, umjesto pravnim pitanjima. Rekao mi je da je sudski postupak izvukao svu kreativnost iz njega, tako da se veseli što će se baviti kreativnim pisanjem”, istaknuo je Robinson.

On je kazao da će završna riječ biti opširna, ali da se Karadžić neće jako dugo baviti optužbama za genocid počinjen 1992. u sedam bosanskohercegovačkih opština.

“Ta tačka optužnice je jako opširno razmatrana na kraju dokaznog postupka Tužilaštva, kada smo tražili oslobađanje po svim tačkama optužnice. Tada je doktor Karadžić oslobođen genocida 1992. godine, ali je Žalbeno vijeće tu odluku poništilo. Jedino čime će se Odbrana baviti u završnoj riječi jeste komentarisanje odluke Žalbenog vijeća i razmatranje brojnih dokaza Odbrane koji su se bavili tim opštinama”, pojasnio je Karadžićev pravni savjetnik.

Robinson je istaknuo kako je razočaran činjenicom da je Haški sud više puta odbio njegove zahtjeve za ponavljanje suđenja zbog stalnog kašnjenja u objelodanjivanju dokaza Tužilaštva, ali da bi i to pitanje moglo biti značajno u žalbenom postupku.

“Mi smo iznijeli svoj stav nedavno, kao i više puta do sada, ali je donesena odluka da se odbije naš zahtjev. Međutim, nama je važno da te žalbe stoje i da je poznato da je Tužilaštvo stalno kršilo obaveze u dostavljanju dokaza Odbrani, tako da u slučaju da doktor Karadžić bude osuđen, mi se možemo žaliti i navesti da suđenje nije bilo pošteno jer nismo imali sve dokaze na vrijeme”, otkrio je Robinson.

Nakon iznošenja završnih riječi, presuda Karadžiću se očekuje naredne godine, prenosi Birn.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*