Preminuo Alija Behmen

Nekadašnji premijer Federacije BiH i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen preminuo je u 78. godini – potvrdio je Feni Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, čiji je Behmen bio član.

Po njegovim riječima, Behmen je prije desetak dana pretrpio moždani udar.

– Ako mene pitate, to je jedini poslijeratni gradonačelnik koji je dostojanstveno obavljao tu funkciju, a bio je i jedan od najboljih premijera Federacije BiH. Iznad svega, bio je odličan čovjek – kazao je Čengić.

On ističe da je Behmen uvijek davao mladima savjete, priliku i šansu za političku karijeru.

Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Od marta 2001. do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja je funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*