Knin: Obilježena 23. godišnjica “Oluje”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95”, te podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi i c prigodnim progrtamu u  u Kninu se obilježava  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23 .godišnjice vojno-policijske operacije (VPO)  Oluja.

Kako prenosi Hina, zajednički vijenac su položili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je također položio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici OS RH Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

Grabar-Kitarović: Oluja je bila veličanstvena pobjeda

Naglasila je da će Hrvatska podupirati europski put BiH, “ostajući privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu potporu zahtjevima Hrvata za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava”.

To, dodala je, uključuje i podršku  svim izbjeglim i protjeranim Hrvatima izvan BiH u ostvarivanju njihovih političkih, imovinskih i drugih prava.

Grabar-Kitarović je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz agresor doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduvjeti za postizanje mira koji i danas živimo.

“Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirbe kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za suradnji i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU”, istaknuo je premijer Hrvatske Andrej Plenković .

Naglasio je kako je “Oluja” u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u augustu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića.

“Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo, uz pomoć UN-a kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija”, istaknuo je Plenković.

Također, podsjetio je, strateška promjena odnosa snaga koju je donijela Oluja omogućila je slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH te u konačnici Oluja je omogućila i potpisivanje Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma za BiH.

Nakon obraćanja državnog vrha okupljenima u Kninu zapaljena je 241 svijeća u čast isto toliko poginulih pripadnika hrvatskih snaga u Oluji.

Podignuta zastava na Kninskoj tvrđavi

Podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi nastavljeno središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice oslobodilačke Vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica “Oluje” te imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj oslobodilačkoj operaciji.
U prigodnom programu Kninsku su tvrđavu nadletjeli izraelski borbeni zrakoplovi F-16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku radi učešća na današnjoj svečanosti u Kninu, a u sklopu razvoja hrvatsko-izraelskih odnosa i strateškog partnerstva dviju država.

Akro-grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” izvela je svoj program iznad Kninske tvrđave, a ispaljena su i 23 počasna plotuna u spomen na operaciju “Oluja”.
Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je svet misa za domovinu, koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom Jurom Bogdanom.

Operacijom “Oluja” hrvatska vojska je vratila u ustavno-pravni poredak Hrvatske teritoriju koja se do tada nalazila pod kontrolom samozvane Republike Srpske Krajine, osim područja istočne Slavonije.

Navečer, s početkom u 21 sat   koncert održati Miroslav Škoro i Lidija Bačić.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*