Borci ispred Parlamenta FBiH, prijete blokadama

Grupa od desetak demobilisanih boraca nalazi se pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu iščekujući vijesti o terminima sjednice oba doma ovog Parlamenta.

Najavili su da će u 12:55 sati blokirati Federaciju BiH, ukoliko ne  budu zakazane sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH i usvojen Zakon  o pravima demobiliziranih boraca i njihovih porodica.

Demobilisani borci traže sastanak sa nadležnim, prije svega sa Jasenkom Tufekčićem, predsjedavajućim Komisije za usuglašavanje zakona o borcima, te zatražiti konkretne informacije o tome kada će njihov zakon biti upućen u oba doma Parlamenta FBiH.

Do novih  zavrzlama  u vezi sa Zakonom o pravima demobiliziranih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je  Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila   amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka.Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom dom, te  što je te zehtjeve  demobilisanih boraca Komisija  prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Stoga, Jasenko Tufekčić, predsjednik Komisije za usaglašavanje teksta zakona traži novu sjednicu Komisije,kako bi se sve usaglasilo.

Podsjetimo, Kolegij Predstavničkog doma zasjedao je u četvrtak , ali nije zakazao sjednicu parlamenta jer im, kako je rečeno, iz Komisije za usaglašavanje nije dostavljen tekst usaglašenog zakona.

Predsjedavajuci Komsije Jasenko Tufekčić  kazao je  da se u usaglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruge Zaboravljeni branitelji vezan za borački dodatak, koji nije dogovoren.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*