U BiH je hrana zadovoljavajućeg kvaliteta

Hrana koju Bosanci i Hercegovci konzumiraju zadovoljavajućeg je kvaliteta, navode stručnjaci. Kako bi se kvalitet dodatno unaprijedio, nedavno su stupila na snagu četiri propisa koje je donijelo Vijeće ministara BiH, a tiču se dozvoljenih količina vitamina i minerala u hrani te kontaminata. Također, produžena je i lista dozvoljenih zaslađivača.

‘Propisi usklađeni sa standardima Evropske unije prijeko su potrebni ne samo s aspekta zaštite zdravlja građana već i kada govorimo o domaćim proizvođačima. Poboljšanjem kvaliteta cilj im je da svoje proizvode, osim plasiranja na domaće tržište, i izvoze. Radili smo određena istraživanja u oblasti prerade voća i povrća koja su dala pozitivne rezultate. Govoreći globalno, hrana koju jedemo je zadovoljavajućeg kvaliteta’, kazala nam je prof. dr. Hasima Begić-Akagić s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH naglašavaju kako su koncept i politika sigurnosti hrane u svijetu posljednjih decenija doživjeli suštinsku promjenu.

‘S ciljem uvođenja savremenog i integriranog sistema u BiH pristupilo se izradi nove legislative usaglašene sa zakonodavstvom Evropske unije, a sve u cilju zaštite potrošača i stavljanja proizvođača u ravnopravan položaj’, kazali su nam u Agenciji.

Direktor Potrošačke zadruge EUROBiH Mesud Lakota kaže da domaći proizvođači još nisu ravnopravni s uvoznicima.

‘Propisi su dobrodošli, ali oni još ne štite domaću proizvodnju, a trebali bi. Kada govorimo o kvalitetu hrane, onda je sigurniji domaći proizvod, pogotovo meso i mliječni proizvodi’, kaže Lakota.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*