Mehmedović: Karadžić treba da dobije doživotnu kaznu

Radovan Karadžić treba da dobije doživotnu kaznu – kazala je u izjavi za Agenciju Fena predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović, povodom iznošenja završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Haagu, koje je počelo danas.

– Nije trebalo toliko odugovlačiti. Zna se da su oni krivi i odgovorni za sve što se dešavalo od same agresije na BiH, do genocida u Srebrenici. U Bosni i Hercegovini je počinjeno više genocida, a Srebrenica je bila završetak – podvlači Mehmedović.

Mišljenja je da “svi normalni ljudi bez obzira na to kojoj vjeri pripadali trebaju da traže kaznu koja će opominjati buduće generacije, a to je doživotna kazna“.

– Nažalost, nema smrtne kazne, ali Karadžić treba da dobije bar doživotnu kaznu, da ta kazna opominje buduće generacije, da ne bi buduće generacije nešto učinile što su njihovi preci. Mi život ne možemo vratiti, ali iz prošlosti smo trebali dosta toga naučiti i da nas prošlost opominje, da nam se ne dešava budućnost kao što je bila krvava prošlost. Ne smijemo to dozvoliti – poručila je Mehmedović.

Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Haagu počelo je danas i trajat će do 2. oktobra.

Poslije iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*