Harbinja: Za Federaciju BiH jezero Modrac je top prioritet sa aspekta zaštite okoliša

Mogućnosti za sufinansiranje određenih projekata koji se tiču tretmana otpadnih voda iz Rudnika mrkog uglja Banovići su bile tema prošlosedmičnog sastanka, koji je održan u prostorijama Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Sastanku koji je održan 26. septembra prisustvovali su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, Općine Banovici i Rudnika.

Istaknuto je da su prioritetne aktivnosti čišćenje taložnih bazena i transport taložnog materijala do površinskog kopa „Čubrić“.

Za čišćenje ovih bazena Rudnik je već ranije ove godine nabavio specijaliziranu mašinu u koju je investirao 750.000 KM i dodatne količine flokulanata za potrebe procesa prečišćavanja otpadnih voda u iznosu od 60.000 KM.

Ova ulaganja pokazuju opredijeljenost Rudnika na zaštiti okoline, ali su za dalje unapređenje neophodni i drugi segmenati našeg društva.

U idućoj godini će, prema riječima direktora Fonda za osiguranje Safeta Harbinje, biti planirana sredstva za ove namjene, jer je za Federaciju BiH, jezero Modrac jedan od top prioriteta sa aspekta zaštite okoliša.

Pri tome u ovaj projekt se planira uključivanje i opština koje graniče sa Jezerom, rudnika Đurđevik i Kreka sa Elektroprivredom i ostalih subjekata relevantnih za pomenutu problematiku, rečeno je na sastanku, saopćilo je Odjeljenje za informisanje kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

– Krenuli smo od RMU Banovići zato što je najviše pritužbi bilo na njihov rad u ovom segmentu, ali radi se o početku jedne sveobuhvatne akcije na konačnom i kvalitetnom rješavanju pitanja zagađenja jezera Modrac, akumulacije koja služi za vodosnabdijevanje gradova i osiguranje vode za industrijska postrojenja – riječi su ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zvjezdana Karadžina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*