Potpisan Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u zemljama regije

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je u Budvi s resornim ministrima tri države regiona potpisao Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije, što će građanima omogućiti znatno niže cijene usluge rominga.

Uz ministra Hadžića potpisnici sporazuma su ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović, zamjenica ministra za informatičko društvo i administraciju Republike Makedonije Marta Arsovska Tomovska i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije Rasim Ljajić.

„Cijene roaming usluga u zemljama regije su neopravdano visoke i ja sam prije dvije godine uputio inicijativu da se i Bosna i Hercegovina uključi u EU roaming regulativu. Današnjim sporazumom prilagođavamo regulaciju cijena roaming usluga u zemljama regije evropskoj Uredbi o roamingu i kao ministru mi je drago kada vidim da smo jedan od započetih projekata, od koga će građani pet zemalja regije imati korist, doveli do kraja. Ovo je značajan iskorak i napredak u saradnji zemalja regije i očekujem da će sniženje cijena roaminga doprinijeti povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija čime će se ubrzati razvoj ovog tržišta u regiji“, rekao je ministar Hadžić nakon potpisivanja.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Na inicijativu ministra Hadžića Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je još prije dvije godine Evropskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje BiH u roaming regulativu EU, stoji u saopštenju.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*