Brod sa 177 migranata čeka odluku koja će ih zemlja prihvatiti

Brod italijanske obalske straže sa 177 migranata, među kojima je 28 maloljetnika bez pratnje, pristao je u sicilijansku luku Katanija, gdje će sačekati odluku koja će ih zemlja prihvatiti, prenio je AP.
Vlada Italije ne dozvoljava migrantima da napuste brod, iako je stigao kasno noćas, pošto se čeka odluka Evropske unije o tome u koju će državu otići.

Migranti su preuzeti na Sredozemnom moru, prošle nedjelje, a Italija je tražila od Malte da ih primi, što su malteške vlasti odbile.

Vlasti Malte su kao razlog odbijanja navele da migrantski brod nije bio u nevolji i da su sami migranti odbili njihovu pomoć i izrazili želju da nastave put ka Italiji.

Italija je zatražila od EU rješenje, a italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je zaprijetio da će ih poslati nazad u Libiju.

Brod “Akvarijus”, organizacije SOS Mediterane, je svojevremeno izazvao diplomatski spor u Evropi oko imigracije. Brod je danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, pošto Italija i Malta nisu dozvolile brodu da pristane u neku njihovu luku.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*