Prve elektronske zdravstvene kartice dodijeljene u ZDK-u

Prve elektronske zdravstvene kartice dodijeljene su danas u Zeničko-dobojskom kantonu.

Elektronske zdravstvene kartice dobilo je 250 registrovanih pacijenata ambulante porodične medicine Moštre, Dom zdravlja Visoko, koja je ispunila sve uvjete za uvođenje ovog informatičkog sistema.

Naime, u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva, provodi se program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH. U vezi s tim, nabavljena je i isporučena IT i mrežna oprema za sve domove zdravlja i ambulante porodične medicine u Federaciji BiH (491 lokacija), te je, kao idući korak, u toku proces nabavke softverskih aplikacija za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Projekt jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) implementira Federalno ministarstvo zdravstva kreditnim sredstvima Svjetske banke od 2007. godine. U okviru Projekta do sada je, između ostalog, građevinski renovirano 455, te moderno opremljeno 488 ambulanti porodične medicine u FBiH. Također, dio ovog projekta je i program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*