Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvuje programu obilježavanja 947. godišnjice Bitke kod Malazgirta koja je bila ključna za ulazak seldžučke vojske u Anadoliju ( Cumhurbaşkanlığı / Murat Çetinmühürdar - Anadolu Agency )

Erdogan u Bitlisu na obilježavanju godišnjice historijske Bitke kod Malazgirta

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvuje programu obilježavanja 947. godišnjice Bitke kod Malazgirta koja je bila ključna za ulazak seldžučke vojske u Anadoliju, javlja Anadolu Agency (AA).

Po dolasku u provinciju Bitlis, Erdogan je posjetio seldžučko mezarje Meydan u distriktu Ahlat.

Riječ je o najvećem turskom muslimanskom groblju sa 8.200 nadgrobnih spomenika na zapadnoj obali jezera Van, a nalazi se i na tentativnoj listi spomenika UNESCO-a.

Bitka kod Mancikerta, odnosno kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena obrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anatoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bici nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

Danas se obilježava 947. godišnjica te važne bitke, a stotinama hiljada okupljenih građana će se obratiti i turski predsjednik Erdogan.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*