Skoro polovica škola u svijetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uslove

Skoro polovica škola u svijetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uvjete boravka za milione djece koja su izložena različitim rizicima po zdravlje i život, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fondacije Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) objavili su izvještaj u kojem se navodi kako se blizu 900 miliona djece u školama suočava s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta.

Predstavnik WHO-a i vođa projekta Rick Johnston upozorio je da kvalalitetan obrazovni program mora uključivati i adekvatne uvjete boravka djece u školama.

On također, upozorava kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt.

Skoro trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, U izvještaju se još navodi i kako skoro 20 posto škola uopće nema pitku vodu. Nešto više od trećine škola nema odgovarajuće sanitarne čvorove, a svaka peta osnovna i svaka osma srednja škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Svaka druga škola na svijetu nema odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za sprečavanje širenja infekcija i bolesti. Najgora situacija je u Subsaharskoj Africi, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

“S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge”, poručio je Johnston.

AA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*