Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare!

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopsinika BNTV, Vladimira Kovačevića.

Jučer, 26. augusta,  dvije maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi,  nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

Zaprepašteni smo  načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubistvu mladog studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića), te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji se BH novinari registrovali u 2018.

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcioniše počinitelje u skladu sa zakonskim okvirom RS-a i BiH.

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*