Proizvođači mlijeka sa područja TK istupaju zajedno na tržište

Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju, Kantonalne privredne komore Tuzla, organizovalo je danas sastanak proizvođača mlijeka TK-a na kojem se razgovaralo o zajedničkom nastupu na tržištu.

Proizvodnjom mlijeka, u liniji otkupa mlijeka za industrijsku preradu na području TK-a, bavi se 987 poljoprivrednih gazdinstava, koji u vlasništvu imaju 3.286 muznih grla i godišnje proizvedu za industrijsku preradu 17,2 miliona litara mlijeka. Uvoz mlijeka, loši podsticaji, zatvaranje domaćih firmi koje bi mogle vršiti otkup mlijeka, samo su neki od problema s kojim se suočavaju mljekari TK.

Svi ovi problemi naveli su mljekare na zajednički plasman mlijeka na tržište. Formirana je zadruga, zadužene su i odgovorne osobe koje će zastupati interese mljekara i ponuditi proizvodnju mlijeka sa područja TK kupcima koji će dati najbolje uslove i cijene. Prva ponuda bit će upućena Dukatu.

Na sastanku su istakli i da će se zajedničkim snagama boriti protiv velikih lobija, koji prijete da unište brojne porodice koje žive od ove vrste proizvodnje.

Proizvođači mlijeka nadaju se da će formiranjem zadruge i zajedničkim istupom na tržište savladati sve probleme s kojima se suočavaju i na taj način obezbjediti sebi i svojim porodicama egzistenciju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*