Milićević: Za tri godine realizovano 70 odsto aktivnosti iz Reformske agende

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uspješno je sprovela većinu, odnosno oko 70 odsto, od 61 predviđene aktivnosti iz Reformske agende, izjavila je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević, u razgovoru za Fenu.

Prema njenim riječima, nezadovoljna je cjelokupnom realizacijom aktivnosti, jer kako je rekla, smatra da su imali sve preduslove da učinak bude 100 odsto.

Milićević je rekla da je od 2015. godine BDP povećan za 16 odsto, a prosječna plata je povećana sa 833 na 881 BAM.

“Činjenica je da mi danas imamo porast broja zaposlenih na 520.000, da se broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec smanjuje”, rekla je Milićević, te dodala da je tokom njenog mandata povećana najniža penzija.
Ona je rekla da je za tri godine Vlada smanjila javni dug za 6,6 odsto, a izvoz je povećan 24 odsto.

Istakla je da je sektor finansija prvi koji je prepoznat u Reformskoj agendi, te da je od svih akata koji su se usvajali u Parlamentu, 51 odsto njih bilo iz ovog ministarstva, a od materijala koji su dolazili pred Vladu oko 60 odsto je predlagatelj bilo Ministarstvo finansija.

“U protekle tri godine iz ovog ministarstva je usvojeno preko 20 zakona, a otprilike 12 zakona su potpuno novi u FBiH i oni su stvorili ravnopravan položaj za sve ekonomske subjekte, institucije i građane. Niti jedan od tih zakona nije povećao porezne stope ili namete, ali je novim pravilima ponašanja suzio prostor za nelegalno poslovanje”, istakla je Milićević.

Prema njenim riječima, Vlada trenutno ima pripremljen i usglašen zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima, kao i zakon o računovodstvu i registru finansijskih izvješća.

Za određene planirane aktivnosti, Milićević je rekla da Vlada nije imala kapacitet, jer su one bile preambiciozne i da zato i nisu sprovedene. Izdvaja nepostojanje “mjerljivih rezultata” u cestovnoj infrastrukturi, ističući da su na to između ostalog uticali i problemi oko uvođenja novih putarina, jer bez tih prihoda nije bilo moguće zadužiti implementatore projekata.

Dodala je da ni u zdravstvenom sistemu Vlada nije mnogo uradila.

“Svjesni smo problema, ali to nismo mogli sami uraditi. Svjesni smo da u FBiH svaki od 2,2 miliona stanovnika, koliko se procjenjuje da nas sada živi, ima na određeni način zdravstvenu zaštitu. Nju je nemoguće finansirati od doprinosa za zdravstvo 520 hiljada zaposlenih u Federaciji. Tu su trebale sveobuhvatne reforme vezano i za prihode i za upravljanje rashodima”, rekla je Milićević.

Prema njenim riječima, potrebna je Reformska agenda broj 2, gdje će se prioritetno raditi ono što nije urađeno iz postojeće agende i dopuniti sa strateškim odrednicama za razvoj Federacije.

(BHRT/Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*