Ashdown, Bildt i Schwarz-Schilling: BiH u opasnosti zbog trgovine teritorijom Kosova i Srbije

U pismu izražavaju duboku zabrinutost zbog izjava nekih zvaničnika EU da bi bili spremni da podrže sporazum između predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija koji uključuje prijenos teritorija između Srbije i Kosova putem tzv. granice korekcije.

Njih trojica su izrazili bojazan da promjene granica u regionu poput ovih neće riješiti podjele na Balkanu, već će ih produbiti.

U svom pismu Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling navode:

“Znamo Bosnu i Hercegovinu dovoljno dobro pa smatramo da bi ovakav jedan čin ohrabrio i potaknuo one koje žele raspad BiH, a koji se već pozivaju na povratak na status quo u Dejtonu, rušeći sve ono što smo mi i naši bosanski partneri radili više od dvije decenije”, naveli su bivši visoki predstavnici u BiH, dodajući da će to biti poticaj svim nacionalističkim političarima da krenu u destabilizaciju zemalja u regionu.

Oni pak strogo potcrtavaju da se ne mogu povlačiti nikakve paralele između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Istaknuli su da ne mogu zamisliti destruktivniju politiku po Balkan, u smislu njegove destabilizacije, nego aktuelnu, kada je riječ o crtanju novih granica između Kosova i Srbije.

“Bez sumnje, destabilizacija aktuelnih aranžmana, poput onih za Makedoniju ili BiH, dovela bi do egzodusa manjina iz njihovih zajednica”, rekli su.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*