GIKIL: Nastavak rada prioritet svih, predstavljeni projekti za siguran i okolinski prihvatljiv rad

Prezentiranje projekata za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, te izvještavanje o statusu aktivnosti radi ispunjavanja uvjeta za podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu bili su glavni povod sastanka delegacije Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac, na čelu sa Generalnim direktorom i  Federalnom ministricom okoliša i turizma, Editom Đapo, koji je održan u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Uprava kompanije inicirala je sastanak nakon odbacivanja zahtjeva za okolinsku dozvolu, te prije nego je donešeno rješenje federalne inspekcije o obustavi rada GIKILa u roku od 30 dana, koje je zaprimljeno u GIKILu 27.08.2018. godine. Pomenuto rješenje inspekcije je također bilo predmet diskusije s ciljem prevazilaženja novonastale situacije.

Predstavljen je plan koji obuhvata 45 projekata ukupne vrijednosti oko 5,7 miliona KM koje Uprava GIKIL-a planira realizirati u narednih 6 mjeseci, te istaknuto da će ovih dana biti potpisan ugovor sa jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole. Osim ovih sredstava, oko 1 milion KM će biti uloženo u poslove čišćenja. Također, objašnjeno je da je u završnoj fazi instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš,  te su predstavljene određene mjere na kojima se ažurno radi, a koje se tiču reduciranja emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju.

„Od ovih 45 projekata, koji pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, određeni projekti su već započeti, većina će ih biti završeno u narednih 4 mjeseca, dok je za realizaciju zahtjevnijih projekata potrebno i do 6 mjeseci” rekao je direktor Ganguly i ponovo istakao da obustava rada GIKIL-a nije opcija, te da se poduzimaju svi koraci da se što hitnije steknu uslovi za novu okolinsku dozvolu.

Sa ministricom Đapo  su sastanak održali i predstavnici Sindikata GIKILa, te je tim povodom u krugu kompanije  održan zbor radnika na kojem su sindikalni predstavnici prenijeli zaključke sa pomenutog sastanka.

„Poslali smo jasnu poruku da gašenje kompanije i postrojenja nije opcija i da ćemo se boriti svim sredstvima da očuvamo svako radno mjesto i svoju fabriku“, istakao je Mirsad Imamović, Predsjednik Sindikalne organizacije GIKILa.

Radnicima se obratio i Generalni direktor, Debasish Ganguly, rekavši da Uprava i ostali članovi timova prioritetno rade na ispunjenju uslova za siguran i ekološki prihvatljiv rad postrojenja, uporedo radeći na očuvanju stabilnog poslovanja kompanije, te da je podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu prioritet.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*