Jahorina: Drugi dan konferencije „Mediji i terorizam“

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavit će danas glavne zaključke dvodnevne konferencije “Mediji i terorizam”, održane na Jahorini. Više od stotinu novinara i medijskih profesionalca iz Bosne i Hercegovine i inostranstva razgovarali su o najnovijim trendovima, izazovima i standardima u oblasti izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu putem interneta, štampanih i elektronskih medija.

Bilo je riječi i o odgovornom izvještavanju, etici i radu sa izvorima informacija, ali i analizi društvenih mreža u procesu radikalizacije.

Novinari imaju važnu ulogu u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koji vode ka terorizmu, poručeno je jučer, prvog dana konferencije “Mediji i terorizam”. Objektivno izvještavanje o terorističkim prijetnjama i napadima, rečeno je između ostaloga, pravi je put ka prevenciji i suzbijanju te pojave i predstavlja vitalan doprinos jačanju sigurnosti.

Kroz četiri panela – “Izvještavanje o terorizmu u on-line, štampanim i elektronskim medijima”, “Izvještavanje putem interneta i elektronskih medija – perspektiva Zapadnog Balkana”, “Odgovorno izvještavanje, etika i rad sa izvorima informacija” te “Analiza društvenih mreža u procesu radikalizacije”, učesnici su nastojali dati doprinos profesionalnom usavršavanju novinara u sprečavanju nenamjernog širenje mržnje i podjela u društvu.

Zaključke konferencije će predstaviti ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u našoj zemlji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*