SAD: Senator John McCain bit će sahranjen danas u Annapolisu

Republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn (John McCain), koji je preminuo 25. augusta, bit će sahranjen danas na groblju u Anapolisu (Annapolis), nedaleko od Vašingtona (Washington). U katedrali u Vašingtonu jučer je upriličen nacionalni ispraćaj senatora Mekejna, nakon sedmodnevnog odavanja počasti.

Privatna memorijalna služba bit će održana 2. septembra u kapeli mornaričke akademije u Annapolisu u Merilendu (Maryland). Nakon službe, Mekejn bit će sahranjen u privatnoj ceremoniji pored svog druga s klase i dugogodišnjeg prijatelja admirala Čaka Larsona (Chuck Larson), saopćeno je ranije iz Kabineta Mekejna.

Bivši američki predsjednici Barak Obama (Barack Obama) i Džordž Buš (George Bush) predvodili su u katedrali u Vašingtonu više hiljada ljudi koji su došli da odaju počast senatoru Mekejnu. Na posljednjem javnom oproštaju bili su, između ostalih, bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) i bivši državni sekretar Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Među okupljenima nije bio predsjednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Donald Trump).

Senator Mekejn, heroj u vijetnamskom ratu, predsjednički kandidat i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, preminuo je 25. augusta u 81. godini, nakon jednogodišnje borbe s tumorom mozga.

On je prije smrti rekao da ne želi da mu na ispraćaj dođu američki predsjednik Donald Tramp i Sara Pejlin (Sarah Palin), njegova potpredsjednička kandidatkinja na izborima koje je izgubio 2008. godine. Mekejnova porodica je saopštila da Tramp nije dobrodošao ni na sahrani.

Džon Mekejn je rođen u američkoj Vojnoj mornaričkoj stanici Koko Solo u Panami 1936. godine, u porodici sa dugom vojnom istorijom.

Diplomirao je na Mornaričkoj akademiji u Anapolisu 1958. godine, a deset godina kasnije je bio raspoređen u Vijetnam, gdje je njegov avion srušen iznad Hanoja.

Uprkos objema slomljenim rukama, slomljenom koljenu, rutinskom mučenju i dugotrajnim boravcima u samici, Mekejn je odbio ponude za ranije puštanje iz zatočeništva, rekavši da će otići tek kada bude bio oslobođen i poslednji američki zarobljenik.

“Zaljubio sam se u svoju zemlju dok sam bio zatvorenik u nečijoj drugoj (zemlji)”, rekao je u svom govoru za republikansku nominaciju na predsjedničkoj trci 2008. godine.

Politikom se počeo baviti 1980. godine. U Predstavnički dom izabran je u novembru 1982. godine, a u Senat 1986. godine. Na predsjedničkim izborima 2008. godine izgubio je od Baraka Obame.

Kao senator “izazivao” je predsjednike, bez obzira na partijsku pripadnost. Tokom svog prvog mandata u Kongresu, suprotstavio se republikanskom predsjedniku Ronaldu Reganu (Ronald Reagan), zbog njegove odluke da postavi mirovne marince u Bejrutu sa ograničenim odbrambenim sposobnostima.

Suprotstavljao se drugom republikanskom predsjedniku Džordžu V. Bušu (George W. Bush) zbog poreskih olakšica, optužbi za mučenje i američke strategije u Iraku.

Suprotstavljao se i liderima Demokratske stranke, te bio jedan od najistaknutijih kritičara vanjske politike predsjednika Obame, koji je oštro dovodio u pitanje odluku o povlačenju trupa iz Iraka i njegovom odbijanju da povuče svoju “crvenu liniju” za Siriju nakon što je predsjednik Bašar Al Asad (Bashar al-Assad) upotrijebio hemijsko oružje protiv svog naroda.

Nije bio u dobrim odnosima ni sa aktuelnim američkim predsjednikom Donaldom Trampom jer je zatražio od Kongresa da formira specijalni odbor za istragu o “ruskom uticaju” na predsjedničke izbore. Mekejn je tvrdio da je riječ o pokušaju “udara na demokratiju” i smatrao da je potrebno stvaranje specijalnog odbora za istragu.

Kao predsjedavajući Odbora za Oružane snage Senata Sjedinjenih Država, senator Mekejn je u aprilu prošle godine boravio u posjeti našoj zemlji i sastao se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zalagao se tada za aktivaciju MAP-a kako bi Bosna i Hercegovina postala punopravna članica NATO-a, naglašavajući da nema kratica za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

On je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma, te izrazio nadu da će se naša zemlje što prije priključiti Evropskoj uniji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*