Majke Srebrenice i žrtve genocida sastale se s glavnim haškim tužiteljem Brammertzom

Tužilaštvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je drugi dan izlagalo završne riječi pred Tribunalom u Haagu, tražeći doživotni zatvor za bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, javlja Anadolu Agency (AA).

Majke Srebrenice i žrtve genocida i zločina srpske vojske nad nesrbima nakon izlaganja Tužilaštva sastali su se s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

Brammertz je u svome uredu u Tribunalu razgovarao s delegacijom majki Srebrenice i žrtvama genocida predvođenim Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem.

Kada Hotić iz Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe napominje, koja je također bila u delegaciji, za AA je istakla da je sastanak s Brammertzom prošao dobro i da se one uvijek raduju razgovoru s glavnim haškim tužiteljem.

“Kazao nam je kako zločinci moraju dobiti kaznu koju zaslužuju za svoja zlodjela. Također je rekao kako vjeruje da će Karadžić biti osuđen za genocid”, kazala je Hotić.

Inače, danas je završen drugi dan iznošenja završih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu.

Tužilaštvo i odbrana iznijet će završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čeka će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je nakon niza godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009. godine.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Očekuje se da bi u slučaju Karadžića Haški tribunal konačnu odluku mogao donijeti sredinom ili krajem 2015. godine.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*