Sarajevo: Ratni veterani na protestima traže usaglašavanje boračkog zakona

Predstavnici demobilisanih boraca sa područja Federacije BiH za danas u 12 sati najavili su masovne proteste pred entitetskim parlamentom.

Borci su od rukovodstva Parlamenta FBiH zahtijevali da do danas, 5.septembra, zakaže hitnu sjednicu oba Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Usaglašavanje amandmana na Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica.

Podsjećamo, oba doma Federalnog parlamenta usvojila su zakon, ali u različitim tekstovima.

Veterani tvrde da će “zagorčati” život političarima, posebno u izbornoj kampanji, te da neće biti izbora ukoliko se ne donese zakon sa njihovim amandmanima, onako kako ga je usvojio Dom naroda.

Najavili su da će ispred zgrade Parlamenta FBiH ostati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Podsjetimo, nakon što su 30. jula usaglašeni stavovi o Zakonu, čime su borci bili zadovoljni, uslijedio je niz sastanaka Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH. Na sastancima, prvo, nisu dostavljeni tačni tekstovi usaglašenog zakona, a potom se odustalo od daljnjeg usaglašavanja. Konačno, 17. avgusta je odlučeno da zakon ide na ponovnu doradu u Vladu Federacije BiH.

Borci su naknadno od sekretara Doma naroda Federalnog parlamenta Izmira Hadžiavdića saznali da je malo toga urađeno na rješavanju njihovih problema.

Razočarani su informacijom, koju im je on prenio, da Zakon o demobilisanim borcima nikada nije ni trebalo da bude na Komisiji za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH. Hadžiavdić im je rekao kako je jedna mogućost koja preostaje i koja je predviđena poslovnikom Doma naroda, da se tekst usvojen u Domu naroda vrati Predstavničkom domu.

“Druga mogućnost koja eventualno postoji, a predviđena je Ustavom Federacije je da, ukoliko bi Predstavnički dom odugovlačio sa usvajanjem takvog zakona, premijer Federacije prema Ustavu ima ovlaštenje da formira zajedničku komisiju, sastavljenu od po pet članova iz svakog od domova Parlamenta, koja bi pripremila tekst zakona prihvatljiv za oba doma”, kazao je tada sekretar Doma naroda Federalnog parlamenta Izmir Hadžiavdić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*