Sutra 71 godina od oslobođenja Tuzle u 2. svjetskom ratu

Tuzla sutra slavi jedan od najznačajnijih historijskih datuma za njene građane, 2. oktobar, dan kada je ovaj grad u Drugom svjetskom ratu  1943. godine prvi put oslobođen od fašista.

Podsjećamo, Tuzla je tada bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Evropi. Sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran. Konačno oslobođenje uslijedit će u septembru 1944. godine.

U susret Danu oslobođenja Tuzle djevojčice i dječaci iz dječijeg obdaništa “Bambi”, Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete”, posjetit će danas Općinu Tuzla. Prilikom posjete prisustvovat će prijemu, koji će u njihovu čast upriličiti općinski načelnik, Jasmin Imamović, sa saradnicima.

U povodu obilježavanja 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle, sutra će biti upriličena svečana sjednica OV Tuzla, polaganje vijenaca na spomen obilježjima na Trnovcu, Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, antifašistima od 1941-1945. godine i od 1992-95. godine, te Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama na Slanoj banji.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*